Hoofdschermen

De meeste hoofdschermen van de diverse gegevens entiteiten zijn op dezelfde manier opgebouwd en verschaffen de gebruiker allerlei standaard functionaliteit. Deze is op verschillende manieren toegankelijk:

Het zoeken van gegevens

Bij het openen van een hoofdscherm kunnen gegevens gezocht worden door het hoofdfilter (met F3 of het icoontje ) of het gebruikersfilter (met het icoontje ) op te roepen en op de 'Zoek' knop te drukken.
Indien u het icoon aanzet worden de gegevens direct gezocht na het openen van het hoofscherm in plaats van dat u op de 'Zoek' knop moet drukken. Deze instelling wordt per entiteit onthouden.
Door een record in de lijst te selecteren worden onderin op het eigenschappenblad alle gegevens gedetailleerd getoond. Op eventuele andere tabbladen worden de gerelateerde gegevens getoond.

Met filters kan bepaald worden welke records in de resultaatlijsten in hoofdschermen getoond worden. De werking is als volgt:
Er is een hoofdfilter en een gebruikersfilter. Het hoofdfilter kan via het icoontje of met F3 opgeroepen worden. Het gebruikersfilter met het icoontje . Vanuit beide filters kan de ander met de knop [Gebruikersfilter...] resp. [Hoofdfilter...] opgeroepen worden. Het hoofdfilter laat enkele voor geprogrammeerde kolommen zien waarop gefilterd kan worden dooor een waarde in te vullen. Het gebruikersfilter kan gevuld worden door vanuit het contextmenu in de lijst (oproepbaar met de rechtermuisknop) voor een kolom een filter toe te voegen (een 'gelijk aan...' of 'ongelijk aan...' filter). Het hele gebruikersfilter kan leeggemaakt worden door in het contextmenu voor 'Verwijder gebruikersfilter' te kiezen. Individuele gebruikerscondities kunnen verwijderd worden door het gebruikersfilter op te roepen en op het kruisje voor een conditie te klikken.
Condities uit het hoofdfilter en condities uit het gebruikersfilter kunnen gecombineerd worden door het vinkje 'Combineer filters' aan te zetten.
Als een scherm wordt gesloten dan worden de filterinstellingen onthouden en weer gebruikt indien het scherm weer geopend wordt.
Indien het hoofdfilter in gebruik is wordt het desbetreffende icoontje 'geselecteerd' weergegeven, indien er condities in zitten wordt het filter erin bovendien in rood weegegeven.
Indien het gebruikersfilter in gebruik is wordt het desbetreffende icoontje 'geselecteerd' weergegeven, indien er condities in zitten wordt het filter erin bovendien in rood weergegeven

Het bewerken van gegevens

Middels het contextmenu (oproepbaar via de rechtermuisknop in de lijst) en de andere boven beschreven methodes kunt u ervoor kiezen om gegevens

Het afdrukken van gegevens

Via de 'Afdrukken lijst' optie kunt u alle records in de lijst of alleen de geselecteerde gegevens afdrukken. De uitvoer bestaat uit een HTML document dat standaard met de browser geopend wordt. U kunt er ook bij het afdrukken voor kiezen om de uitvoer met een andere toepassing te openen zoals Excel of Word. Als u dit standaard wil veranderen voor alle afdruk acties kunt u dit aanpassen in het menu Bestand->Applicatie instellingen op het tabje 'Algemeen'.
U kunt ook 1 record met zijn gerelateerde gegevens afdrukken door 'Afdrukken' te kiezen.

Getoonde tekst op het klembord plaatsen

U kunt de tekst die in een kolom in de lijst getoond wordt op het klembord plaatsen door in het contextmenu de optie 'Kopieer kolomtekst; te kiezen.
Gegevens in het 'Gegevensblad'

Kolomweergave

Kolommen in lijsten kunnen middels drag drop (van de kolomkop) verplaatst worden. Ook kan de breedte met de muis aangepast worden. Met Ctrl-S worden de kolombreedtes automatisch aangepast aan de maximale breedte van de kolominhoud en kolomkop. Met Ctlr-Shift-S worden de kolombreedtes aangepast door alleen naar de kolomwaardes te kijken. Met Ctrl-Shift-R worden de kolomposities en kolombreedtes weer gereset naar hun oorspronkelijke waardes.

Getoonde kolommen

In resulaatlijsten kan via het contextmenu de optie 'Selecteer kolommen...' gekozen worden. Hiermee kunnen weer te geven kolommen aan en uit gezet worden, en kolommen op een ander positie geplaatst worden. Sommige kolommen zijn altijd verplicht en kunnen niet uitgezet worden.

 Lijstinstellingen

In resulaatlijsten kan via het contextmenu de optie 'Lijstinstellingen' en vervolgens 'Bewaar...' gekozen worden. Hiermee worden de huidige lijstinstellingen bewaard zodat ze later weer snel teruggezet kunnen worden door ze te selecteren in het submenu van 'Lijstinstellingen' waarin ze zullen verschijnen. Lijstinstellingen omvatten het ingestelde filter (zowel hoofdfilter als gebruikersfilter), de sortering van de records (via contextmenitem 'Sortering...' in te stellen) en de getoonde kolommen en volgorde. Lijstinstellingen zijn standaard alleen beschikbaar voor de gebruiker die ze aanmaakt. Administrators kunnen ze ook voor anderen beschikbaar maken door in het menu Configuratie -> Tabel Specs te kiezen, de tabel op te zoeken waar de instelling bij hoort en op het tabje 'Lijst instellingen' de betreffende instelling te wijzigen door de gebruiker leeg te maken.
Met de optie 'Kopieer lijst naar klembord...' in het contextmenu wordt de lijstinstelling op het klembord opgeslagen en kan dan als bestand geplakt worden, bijv als bijlage bij een email. Door het bestand dan later te openen wordt de applicatie gestart en het bijbehorende hoofdscherm geopend waarbij de lijstinstellingen ook toegepast worden.